onsdag 23 november 2011

Hur vågen ser ut...



                                                         Ateljé Living Room/
                                                              MilkRiverUniversity.se


http://www.akterkastellet.jerrylinder.se/
Moffas@Spray.se
+46 0707 534 539


Vad är en våg egentligen...

Varje vuxen människa har väl sett vågor på vatten! På snarlikt sätt antar vi att elektromagnetiska vågor fortplantar sig. Men vet vi det?

I vatten rör sig energin frammåt från A till B, men vattnet självt rör sig upp och ner i det synliga fältet; egentligen sätts vattnet i rotation av den impuls som drar förbi.

Hur rör sig impulsen annat än framåt?

En svår fråga!

Jag tror att där finns en koppling till den gyllene spiralen. Vi kan se en cirkel delad i två halvor.
I den ena halvan startar en impuls med radien 1, 000 som efter 90 grader övergår i radien 0,618033989. Efter ytterligare ett kvarts varv minskar radien till 1, 000 - 0, 618 = x,xxx o.s.v..

Spiralens radie minskar i oändlighet, men spiralen når aldrig origo i den ursprungliga matematiska cirkeln.

Men, vi kan se en motsvarande spiral i den andra cirkelhalvan som är en omvänd spegelbild av den första, med exakt samma form...  månne rörelsen slinka igenom nålsögat (origo) och komma ut i den andra halvan. För övrigt är det svårare för en rik att komma in i himmelriket, än för en kamel att komma igenom ett nålsöga, sa Jesus; om han är bekant.

Orsaken till rörelsens vaggande än hit än dit som en brevvåg beror på att omgivningen håller emot och får Moffa och Kamrern att bolla ord och tankar mellan varandra för att de är osäkra på vad som gäller. Resulttet bringas sedan ut till allmänheten genom Fridolin som har svårt att hålla käft.

I detta fall bara måste Fridolin berätta, vilket det är sant eller inte, att massorna i vågen är utsatt för en yttre kraft som liksom kramar ihop den så att den motsvarar den kurva som vi finner i den logritmiska spiralen där 1,000 : 0.618033989 = 1,618033989, vilket är det tal matematiker kallar den grekiska bokstaven Fi. Kraften jag talar om borde vara den övriga omgivande vattenmassan i det här fallet. På himlapellen blir det då strålarna från andra stjärnor och massor som sänder ut energier från radioaktiva kärnor; är månne detta den efterfrågade gravitationen; trögheten.

Om Fi kvadreras får vi 1+ Fi, alltså 2,618033989 ett tal som är minst sagt osanolikt; heligt!

Undras vad det motsvarar i naturen, kanske en volym, eftersom Fi är en plan yta.

Det lär finnas ett samband mellan Fi och roten ur - 1,
där - 1 = e upphöjt till lilla i gånger pi.

e är en matematisk konstant som matematikern Euler bollade med; dess värde är 2.718.... ungerfär, för talet är

en oändlig serie man får vid ränta på ränta: 1 + 1:(1x1) + 1:(1x1x2) + 1:(1x1x2x3) + 1:1x1x2x3x4  ....... kan skrivas  1 + 1:1 + 1:2 + 1:6 + 1:24 + 1:120 .........

Moffa menar att allt detta obegripliga hör ihop med vågen som rör sig framåt medan massan rör sig upp och ner. Kamrern är skeptisk som vanligt.

Samma fenomen upptäcker vi hos homo sapiens.

Jag gick Storgatan fram i Södertälje; det var idag, en vanlig dag, ok, en fredag med myskväll och Skavlan, då det säkert som amen i kyrkan står en flaska vin på bordet.

Det var som om folk såg gladare ut än eljest. Som om de var påverkade av den politiska situationen i landet, ja rent av beroende av att Håkan Juholt lyckats ganska bra med sin förlåtresa; och detta fastän han har minst sex gamla socialister mot sig: Mona Sahlin, Östros med flera som inte riktigt vill tro på honom fast många gillar Håkan när han gör sin pudel.

Men idag har det uppstått ett nytt socialdemokratiskt parti, hurra, ett riktigt socialt demokratiskt sådant, med minst 7 viktiga punkter som skall åtgärdas för att återställa tryggheten för folket igen.

Igen, vad menas egentligen, har den försvunnit ur den svenska folksjälen?

Ja! succesivt har folk börjat må dåligt med den politik som Karl Bildt, och hans moderater styrt landet med. Inte konstigt va?

Således: En moderat högerregering har på nytt fört över en massa världen från folket till enskilda konton; och nu skulle dessa äntligen vara på väg tillbaka till ursprunget, precis som den matematiska vågen visar i MoffaFridolins tappning; men är det sant?

Kamrern som har en konservativ själ anser att den osynliga handen som Adam Smith predikade om bör få sin chans ändå; det är nu bara att trampa på i galenskaperna. Men så ser inte Moffa på det hela, mera som Keynes, men med ett krav på folk och företag som fått förtroendet att organisera och driva egna rörelser efter egen förmåga. Man måste ställa större krav på ungarna så de gör sig förtjänta av veckopengen; och deras mammor och pappor måste tänka över vad de sysslar med egentligen; handlar också om inköp m.m..

Om vi skulle sammanfatta vågen så ser vi att det finns en synlig del och en underliggande kraft, en impuls, som rör sig genom tiden. Vill man något måste man ställa upp ett mål och ta ett steg i taget. Går man åt fel håll radar felen upp sig och allt kommer på en gång; se på USA just nu...

De flitiga myrorna, även om vi inte riktigt kan räkna ut vart de är på väg med sina strån när vi ser dem irra omkring, kommer till stacken till slut, annars skulle den inte växa i höjd som den gör...var och en drar sitt strå till stacken efter bästa förmåga...amen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar